• Artikkelin kategoria:Yleistä

Maaliskuussa puhelin soi ja pelin varasi tutun kuuloinen nainen. Kun tiimi saapui paikalle, tunnistin heidän olevan Team GGGrutto: kovia aikoja vetävä, paljon pelaava ja upeaa yhteistyötä tekevä porukka.

Heidän pelinsä eteni saumattoman upeasti ja he tekivätkin tämän hetkisen ennätysajan uuteen pelihuoneeseemme, steampunk henkiseen Dr.Shteiniin. Niin ja se läpäisyaika?
38:57 ilman vihjeitä, joka on vielä tätä kirjoittaessakin kovin suoritus Shteinissä.

Heidän kanssaan tuli pelin jälkeen käytyä läpi hieman kotimaan pakopelien tasoa ja myös euroopan mittakaavaa, johon meillä on varmasti vielä jonkin verran matkaa, sillä ympäri eurooppaa löytyy todella kovia toimijoita!

Pakohuone Lahti, Dr-Shtein, pakopeli, Team GGGrutto, läpäisykuva
Team GGGrutto ja tiimiin mukana kulkeva, huonepakotohtorin arvon omaava Late lammas.

Olemme kuitenkin kovin otettuja heiltä saamastamme palautteesta, joka muiltakin saatujen positiivisten kommenttien ohella motivoi todella jatkamaan ja luomaan uutta elämyksellistä pohdittavaa.

Hetken päästä tästä päätimmekin heittää Team GGGruttoa pienellä haastattelupyynnöllä, joka vallitsevan tilanteen tähden suoritettiin sähköpostitse.

Enjoy!

Mistä tiiminne nimi tulee?

”Tiimin nimi on lähtöisin Scrabble-sanapelistä tilanteesta, jossa pelaajilla on edessään jäljellä enää vaikeita kirjaimia (G,B,D jne…). Niitä sitten soviteltiin pöydälle jo pelattujen sanojen eteen ja RUTTO + G = GRUTTO oli yksi näistä muodostuneista sanoista, mikä herätti hilpeyttä tapahtuessaan. Scrabble-peliin tämä sana ei tietenkään kelvannut, mutta valikoitui huumoriarvonsa vuoksi myöhemmin tiimin nimeksi. G-kirjainten määrä alussa vaihtelee huonekohtaisesti, riippuen siitä kuinka monta ihmispelaajaa on ollut sillä kertaa mukana pelaamassa. Suurimman osan peleistä olemme pelanneet tällä kolmen pelaajan (eli kolmen G-kirjaimen) + yhden lampaan porukalla = Team GGGrutto.”

Onko Latella oma tarinansa, miten hän päätyi tiimiinne?

”Late on ainoa lammas maailmassa, kuka on väitellyt itsensä MHA:sta (Maailman Huonepakoakatemia) ja on oikeutettu käyttämään huonepakotohtorin arvonimeä. Alun perin Late on kotoisin Berliinistä ja on jo vuosikaudet kulkenut mukana maskottina matkoillamme maailmalla. Ei siis mikään ihme, että Latella on myös vakituinen pesti osana huonepakotiimiämme. Pakopelejä oppineen lampaamme vyölle on kertynyt jo yli 300 erilaista”

late lammas maailmalla
late lammas maailmalla

Mistä ja milloin pakopeli-innostus lähti? Ensimmäinen ER kokemuksenne?

”Pakopeleistä oli puhe jo pitkän aikaa ennen kuin lopulta päädyimme niitä kokeilemaan. Ajatus mahdollisuudesta olla oman elämänsä Sherlock Holmes tai Hercule Poirot muuttui lopulta niin vastustamattomaksi, että vuonna 2015 tiimimme löysi itsensä Helsingin keskustassa sijaitsevan Escaperoom Helsingin tiloista ja siellä Archipelago-nimisestä agenttiteemaisesta huoneesta. Huoneen toteutus ei ehkä ollut ihan täysi kymppi, mutta sen verran vakuuttava, että se riitti sytyttämään ER-kipinän. Ja tällä samalla tiellä olemme edelleen.”

Kuinka monta peliä on nyt takana?
  
”Yli 350 erilaista peliä.”

Montako peliä näistä on läpi? pidättekö tilastoa?

”Kyllä pidämme tilastoa, tällä hetkellä läpäisyprosentti on hieman yli 95% kaikista pelatuista peleistä.”

Parhaimmat pakohuone kokemukset? Ulkomailla? Entäs kotimaassa?

”Jostain syystä parhaat kokemukset niin kotimaassa kuin ulkomailla ovat olleet teemaltaan kauhua. Ulkomailla ainakin Tallinnassa, Berliinissä, sekä Prahassa on muutamia erityisen hyviä huoneita kauhun ystävälle ja kotimaassa ne sellaiset näytellyt kauhuhuoneet mm. Helsingissä (Amazed Gamesin Fear Factory-pelit) ja Lahdessa (Pako Groupin Hannibal) kuuluvat tiimimme suosittelulistan kärkeen.”

late lammas maailmalla
late lammas maailmalla

Miten näette nykyisen pakohuone tilanteen Suomessa, harrastajan silmin? Ovatko pelit riittävän nykyaikaiset? Mitä genrejä tai tyylejä kaipaisitte?

”Suomessa suositeltavaa pelattavaa on helppo löytää erityisesti täältä etelästä ja onkin turvallista sanoa, että esimerkiksi Helsinki, Turku, sekä Tampere isoina kaupunkeina tarjoavat paljon toistensa kanssa tasalaatuisia vaihtoehtoja.

Kuitenkin jos ihan rehellisiä ollaan, niin kotimaiset yritykset eivät pärjää vertailussa vaikkapa Euroopan parhaimmiston kanssa. Huoneet Suomessa ovat 95% aina jossain määrin liian karsittuja sisustukseltaan ja toisinaan halvat rakennusmateriaalit, sekä pieni budjetti paistaa huoneissa läpi. Poikkeuksiakin toki on ja ne ovatkin sitten ylihyviä.

Toinen seikka, mikä laskee arvosanaa monissa kotimaisissa huoneissa, on kyvyttömyys kuljettaa tarinaa muulla tavoin kuin lukemattomien paperilappusten voimin. Hyvin rakennetun huoneen pitäisi kyetä kuljettamaan ja kantamaan tarina alusta loppuun ilman käsittämättömän suurta paperipinoa ohjaamassa peliä. Tämä toki tarkoittaa, että silloin myös pelin vetäminen ja alun priiffaus ennen huoneeseen menoa on oltava priimaa. Toki jos pidät lukemisesta oikein paljon ja haluat maksaa siitä keskimäärin 100e per tunti, mikä on huonepakopelin keskihinta suunnilleen, niin silloin ei tarvitse pelätä pettymyksiä näiltä osin.

Mutta nämähän ovat vain makuasioita ja niistä ei sovi kuin kiistellä. Meidän tiimimme kuitenkin viihtyy parhaiten sellaisissa huoneissa, missä tekeminen ja tapahtumaketjut ohjaavat huonetta. Kun sieltä sitten löytyy vielä jokin huolella mietitty juonikoukku, sekä silmän ruokana hyvin sisustettuja ja loppuun asti mietittyjä, teemaan istuvia, ratkaisuja, on pelikokemus huipussaan. Ja kun nämä asiat vielä yhdistetään osaavaan huippuluokan pelinvetäjään, kuka osaa iskeä tarinaa ja saa peliporukan pauloihinsa, niin ei genrelläkään ole juuri väliä. Kokonaiskokemus, mikä alkaa siitä kun varaat pelin ja päättyy kun astelet ulos pelipaikalta, on se mikä ratkaisee.”

Onko ollut aikeissa perustaa oma pakohuoneyritys? Kokemusta kun peleistä ainakin riittää!

”Joskus tätä asiaa olemme leikkimielisesti pyöritelleet mielessä, mutta koska omat vaatimuksemme huoneita kohtaan ovat pelikokemusten myötä vain kasvaneet, niin ei ole ainakaan toistaiseksi ollut rahkeita lähteä yrittämään. Toistaiseksi nautimme siis vain teidän kaikkien nokkelien pakopeliyrittäjien oivalluksista ja kädenjäljestä.”

Mitä muuta haluaisitte sanoa pakohuoneiden tekijöille?

”Uskaltakaa olla rohkeita ja uudistua. Me, sekä kaikki muut pakopeleihin hurahtaneet ympäri Suomen, odotamme innolla uusia huoneita pelattavaksi. Ja mitä hulluimpia ideoita siellä oven takana odottaa, sen parempi.”

Entä pakopeliharrastusta miettiville uusille pelaajille, neuvoja, vinkkejä?

”Uskalla aloittaa ja kokeilla genrejä laidasta laittaan. Käy rohkeasti kokeilemassa eri yritysten pelitarjoamaa ja mikäli tunnet jo jonkun pakopelikonkarin, älä pelkää pyytää suosituksia.

Pakopeleissä kaikkea kannattaa kokeilla ja erilaisten pelikokemusten kautta löydät taatusti oman makusi mukaisia pelejä. Näin pääset nauttimaan siitä mielettömästä fiiliksestä, mitä pakopelit voivat parhaimmillaan harrastajilleen tarjota.”